dinsdag 24 maart 2009

Ding 23


Ik ben er, ding 23 is bereikt. Het was voor mij een leerzame cursus.
Ik heb eerst samen met Tilly mijn blog opgericht en toen begon de ontdekkingsreis.
Wat een onbekende woorden kwam ik allemaal tegen: flickr, netvibes,
delicious, wiki's en ga zo maar verder.
Ik dacht wat moet ik daar allemaal mee.In het begin vond ik het dan ook ontzettend moeilijk maar met de hulp van één van mijn dochters eraan begonnen, ik was voor deze cursus niet iemand die veel achter de computer zat, dus waar is dan het begin als je dit allemaal ziet.
Het mooiste vond ik het bewerken van foto's, wat een mogelijkheden.
Ik heb verschillende accounts aangemaakt bij verschillende sites waar je ook verschillende dingen mee kunt en ben daar nu bijna dagelijk mee bezig (verslavend)
Ik merk dat ik veel dingen ook erg leuk vind om bij te houden.
Er zitten zeker dingen bij die in de bibliotheek gebruikt kunnen gaan worden, en waar we verder mee kunnen.Bijv. wiki's om elkaar op de hoogte te houden als je met iets bezig bent en elkaar niet altijd ziet, hyves even een krabbel naar elkaar sturen.

Bedankt iedereen voor de hulp, ik heb er veel van geleerd en hoop er in de toekomst mee verder te kunnen.

woensdag 18 maart 2009

Ding 22


Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken.
Ik heb uit de bronnenlijst het artikel van de "Oriënt Express" gelezen omdat deze in het het Nederlands is. Dit alles was heel duidelijk. Een mooie uitspraak van Michael Stephens vond ik: de bibliotheek is van de gebruiker en altijd bereikbaar.
Het is zo dat de bieb altijd bereikbaar is voor de gebruiker. Ze kunnen van zoveel diensten gebruik maken en dit dag en nacht. Als de bibliotheek niet open is, kan de gebruiker in feite altijd nog met veel dingen via internet bij ons terecht.
Daarna heb ik mij aangemeld bij de Nederlandse bibliotheek 2.0 ning. Ik ben met een paar collega's vrienden geworden en heb wat op de site rondgesnuffeld. Ik kwam hele leuke dingen tegen, o.a. de mogelijkheid om widgets te plaatsen die met de bieb te maken hebben. Ik heb dan ook op mijn blog een widget geplaatst waarop bezoekers kunnen zien of de bieb een bepaald boek heeft. Het is dan wel van de bibliotheek in Antwerpen, maar ik vond het toch leuk om op mijn blog te plaatsen.

Op korte tijd is het in de bibliotheek flink aan het veranderen en we moeten ervoor zorgen dat we met de tijd mee gaan wat soms best wennen is.

donderdag 12 maart 2009

Ding 21


Sociale Bibliotheekcatalogi.
In heb eerst de achtergrond informatie gelezen en bekeken.
Via de catalogus van OBA heb ik gebruik gemaakt van My Discoveries
en me met de cursusaccount aangemeld. Ik heb verschillende lijsten aangeklikt en zo weer verder informatie opgedaan wat best wel interesssant was om te doen.
Bij WorldCat heb ik boeken en cd's aangeklikt.
Ding 21 is voor de bibliotheek volgens mij best wel goed bruikbaar en zeer uitgebreid. Het lijkt me dan ook leuk om in de toekomst zelf te site nog verder te ontdekken.

dinsdag 10 maart 2009

Ding 20


Online muziek beluisteren.
Ik heb thuis regelmatig de radio aanstaan maar ik zal nooit muziek beluisteren via internet omdat ik de kwaliteit van het geluid een stuk minder vind.Ik heb geen account aangemaakt bij last.fm maar via 23 dingen naar muziek geluisterd. Het mooie hiervan is wel, ik typte een zanger of zangeres in uit mijn tienerjaren en je kon de muziek van toen weer eens beluisteren, mooi toch! Ook heb ik de vlaamse versie van zoeken bibliotheek.be bekeken. Ik vind dit ook een duidelijke site om iets op te zoeken.
Wat de bibliotheek betreft lijkt het mij wel gemakkelijk om iets op te zoeken via die Belgische site omdat ik die wel gelijk gemakkelijk vond, maar ja bij alles blijven proberen en dan wordt het allemaal een stuk gemakkelijker.

zaterdag 7 maart 2009

Ding 19


Sociale netwerken.
Vele mogelijkheden in, maar omdat ik bij ding 17 hyves al had aangemaakt heb ik nu geen nieuw profiel meer aangemaakt omdat je er een avondtaak aan krijgt om alles na te kijken en bij te houden en je houdt geen tijd meer over om iets anders te doen.
Voor de jeugd ligt dit natuurlijk anders, die zoeken tegenwoordig op deze manier (bijv.hyves) contact met elkaar en dat begint al op jeugdige leeftijd. Als ik me voor iets nog zou aan melden zou dit voor schoolbank zijn. Het lijkt me wel leuk om nog eens klasgenoten van de middelbare school tegen te komen. Dit is nog iets voor later.
Wat de bibliotheek betreft vind ik Dizzie wel bruikbaar. Je kunt er allerlei informatie lezen zowel over boeken als tentoonstellingen enz..
Op naar ding 20

donderdag 26 februari 2009

Ding 18

Eerst een account aangemaakt bij LibraryThing. Vervolgens haalde ik mijn schrift boven waarin alle titels staan van de boeken die ik heb gelezen. Toen wilde ik enthousiast boeken aan mijn lijst gaan toevoegen, maarrr.... Geen 1 titel die ik intypte werd gevonden! Na de uitleg op 23 dingen opnieuw te hebben gelezen kwam ik er achter dat ik in het verkeerde systeem aan het zoeken was, namelijk in Amazon.com i.p.v. de Koninklijke Bibliotheek. Toen ik daar in ging zoeken vond ik wel bijna al mijn opgegeven boeken! Ik heb meteen een kleine boekenkastje aangelegd, die ik in de toekomst zeker nog ga uitbreiden!
Interessant ook om de meningen van andere lezers te lezen.

Ding 17

Na alles weer door gelezen te hebben wat verwacht wordt van ding 17 ben ik de verschillende sites gaan bekijken. Hierbij viel mij op dat er bij de eerste sites die ik aan klikte weer veel in het Engels stond. Nadat ik "Web 2.0 in kaart gebracht" bekeken had dacht ik: hier kan ik misschien wel iets uithalen. Na ongeveer de halve reeks bekeken te hebben kwam ik hyves tegen. Daar ik toch al eens van plan was dit voor mij zelf op te starten ben ik er maar gelijk aan begonnen. Ik heb bij hyves een profiel aangemaakt en heb daar ook vrienden uitgenodigd. Verder heb ik mijn pagina een beetje vrolijk vorm gegeven en al na een paar uur had ik een paar krabbels ontvangen! Het is een sites waar je ook veel mogelijkheden hebt en die je voor jezelf kunt uitbreiden zoveel je wilt.
Voor de bibliotheek zie ik er geen mogelijkheid in om hyves te gebruiken omdat er eigenlijk toch meer persoonlijke berichten opkomen. Wat misschien wel zou kunnen is een openbare hyves van de bieb waar dan bijvoorbeeld het laatste nieuws op gepubliceerd wordt of foto's/filmpjes van lezingen.

dinsdag 24 februari 2009

Ding 16

Ik ben via Google naar YouTube gegaan. Ik heb zo verschillende filmpjes aangeklikt. Dat was voor mij iets geheel nieuws, waar je niet mee kunt stoppen om dingen te ontdekken. Toen ben ik naar YouTube bibliotheek gegaan en op de eerste pagina kwam ik ook "23 dingen" tegen. Na nog wat verder rond gesnuffeld te hebben kwam ik ook een YouTube filmpje tegen van Julia de Bruyckere. Ik moest hierbij weer terug denken aan toen mijn kinderen klein waren en ook zo konden lachen.
Ik vind dat YouTube ook in de bibliotheek gebruikt kan worden. Je kan dan bijvoorbeeld een filmpje maken als er een lezing is. Daarna kan dit op YouTube gezet worden.
Zelf heb ik ook nog een leuk filmpje ontdekt, waar ik helemaal van opvrolijkte. Het is in een openbare gelegenheid. De muziek begint te spelen, een paar mensen beginnen te dansen, en ineens zie je iedereen dansen. Ik plaats dit filmpje onder dit bericht, zodat het jullie ook kan opvrolijken!

vrijdag 13 februari 2009

Ding 15


Erg benieuwd naar wat podcasts nu eigenlijk zijn ging ik even rondkijken op Podplaza.nl. Deze site vond ik eigenlijk helemaal niet zo duidelijk, daarom heb ik er ook verder niks mee gedaan. Daarna ben ik gaan kijken op Radiocast en deze site vond ik al wat duidelijker.Op deze site heb ik een radiozender geselecteerd en daarvan enkele podcasts beluisterd.Deze heb ik via RSS symbooltje aan mijn netvibes gekoppeld. Ook heb ik van de website van bibliotheek waterweg de podcasts op mijn netvibes gezet.
Podcast te beluisteren vind ik heel onduidelijk. Ook vraag ik me af of het iets zou zijn om op de site van onze bibliotheek ook met podcasts te werken en er bijvoorbeeld geluidsfragmenten van lezingen op te zetten. Zelf zou ik er geen voorstander van zijn omdat ik het gewoon onduidelijk vind om af te luisteren.

zaterdag 7 februari 2009

Ding 14

Instant Messaging. Weer een moeilijk woord dacht ik. Tot ik verder ging lezen en het eigenlijk gewoon 'chatten' bleek te betekenen. Eindelijk iets waar ik al bekend mee ben! Sinds afgelopen september ben ik al regelmatig aan het chatten. Aanleiding hiervoor was dat mijn dochters allebei op kamers gingen in Breda. Om niet steeds te hoeven bellen of smsen, want die jeugd van tegenwoordig zit zo snel over hun abonnement heen, besloot ik dat het noodzakelijk was om te leren msnen. Dus voor ze naar Breda vertrokken hebben ze mij met msn leren werken en ik moet zeggen dat me dat nu heel aardig lukt. Bijna dagelijk maak er daar ook gebruik van, wat best gezellig is en wat me uren aan tijd kan kosten!
Dit ding was dus voor mij een fluitje van een cent! Het enige wat 'nieuw' voor mij was, was het verzenden en ontvangen van bestanden via chatgesprekken. Dit heb ik dus wel een aantal keer geoefend en ik denk dat ook dit heel handig kan zijn!
Voor vandaag heb ik het nu wel weer gehad, nu een paar daagjes rusten en alles nog eens op het gemak herhalen en uitproberen en dan op naar ding 15!

Ding 13

Na anderhalve week rust ben ik vandaag aan de slag gegaan met ding 13.
Een gedeeld document had Tilly reeds aangemaakt en daar heb ik zelf (en ik zag ook al verschillende anderen) wat aan toegevoegd. Verbazingwekkend hoe simpel dat was, maar ja durven......
Ook heb ik zelf nieuwe documenten aangemaakt en documenten van mijn eigen computer geupload, ook dat kon in een paar gemakkelijke stappen.
Tot slot heb ik een recept van sint jacobsschelpen op internet gepubliceerd,
voor de liefhebbers is dit te vinden onder de volgende link:
https://docs.google.com/Doc?id=dc8nkhkq_4ff5hsxfg&hl=nl
Groetjes

dinsdag 27 januari 2009

Ding 11 en 12

'Wikipedia', daar had ik al wel eens van gehoord. Maar wat het was???
Ondertussen ben ik daar wel achter. Super handig, zo'n grote online encyclopedie!!
Dit lijkt me een hele handige site, als ik nog eens uitgebreide informatie nodig heb, zal ik deze denk ik zeker wel eens gaan raadplegen.

Zelf met wiki's aan de slag was nog een beetje onwennig. Wel vond ik het interessant dat in het instructiefilmpje werd getoond dat je het bijvoorbeeld kunt gebruiken als je bezig bent met iets te organiseren om bijvoorbeeld na te gaan wat er al gedaan is en wat er nog gedaan moet worden. Dit zou voor de bibliotheek wel eens handig kunnen zijn, als je bijvoorbeeld met meerdere mensen iets organiseert en niet altijd op hetzelfde moment aan het werk bent.
Ook ben ik een beetje aan de slag gegaan met de 'favoriete-wiki's'. Hier zie ik echter minder het nut van in, al is het natuurlijk wel gewoon leuk.

Ding 10

Delicious.

Omdat ik niet zo heel erg actief ben op internet weet ik pas sinds kort hoe ik sites bij mijn favorieten kan zetten en hoe handig dat is. Dit is dus nog best een beetje nieuw voor mij. Kom ik bij ding 10 blijk ik alweer achter te lopen... Tegenwoordig kan dat dus ook gewoon via internet zodat je overal je sites kan opzoeken. Ik moet zeggen, dat is nog wel even wennen voor mij hoor. Ook dit wordt voor mij weer iets waar ik regelmatig een beetje mee moet gaan oefenen om het onder de knie te krijgen.

Wel denk ik dat Delicious zowel voor mezelf als voor de bibliotheek handig kan zijn. Ik ben niet zo'n ster in het onthouden van site's dus wat dat betreft is dit dan wel een oplossing. Ook voor de bibliotheek lijkt het me best handig, vooral ook door het gebruik van tags en het feit dat je door die tags ook bij de sites van anderen kan.

Ik heb eerst wat rondgekeken via de account van 23dingen, maar heb uiteindelijk ook zelf een account aangemaakt, ik denk tenslotte dat ik in de toekomst wel wat aan zo'n account kan hebben. Dus collega's, als jullie ook een account hebben, add me to your network, mijn username is: christadebelie.
Tot ziens bij Delicious!

zaterdag 24 januari 2009

Ding 9

Daar gaan we weer. Om het overzichtelijk te houden heb ik even over alle punten die bij ding 9 staan, kort iets verteld.
1.Een weblog zou je bijv. kunnen inzetten om elkaar voorbeelden door te geven bij het organiseren van bijv.tentoonstellingen, het eens veranderen van inrichtingen enz.. Extern is het wel leuk om foto's te laten zien en wat je er allemaal mee kunt doen.
2.RSS; door RSS feeds kun je bijv. heel snel zien welke nieuwe boeken er zijn en daardoor kun je de leners ook weer sneller van dienst zijn.
3.Foto editors zou je kunnen gebruiken om aankondigingen te maken als er bijv. een bekende schrijver in de bibliotheek komt. Zo kun je op een leuke manier bijv. een erg orginele poster maken met de effecten van foto's bewerken.
4.Je kunt het zowel voor privé als voor de bibliotheek gebruiken. Voor privé gebruik zou je het kunnen maken om uitnodigingen of (kerst)kaartjes te maken.
5. Die 3 termen hoor en zie je veel meer nu. Ik was deze week op een ouderavond op de Avans school in Breda en die docent die sprak gebruikte ook het programma flickr om enkele foto's te tonen, voor deze cursus had ik nog nooit van flickr gehoord en van de week dacht ik, hé dat gebruiken wij ook.
6. Er zou bijv. een weblog van de bibliotheek kunnen worden opgericht waarop feiten en nieuwtjes worden geplaatst. Bezoeker van de bibliotheek kunnen daar dan op reageren en misschien vragen stellen.

Ding 8


Ik was erg benieuwd naar ding 8. De uitleg die op de 23dingen site staat vond ik best duidelijk. Ik baalde wel toen ik zag dat Generator Blog en CustomSigngenerator weer in het engels waren. Daar zag ik ook meteen al geen beginnen meer aan. Gelukkig zag ik dat er ook een nederlandse site stond om fotos te bewerken, namelijk Fotoaanpassen.nl. Hier ben ik wel mee aan de slag gegaan en zie hier ook het eindresultaat, mijn dochters in Rome.
Ook heb ik daarna met Adobe Photoshop Express geëxperimenteerd. Dit vond ik echter zelf niet zo overzichtelijk, maar toen mijn dochter het zag ging ze er enthousiast mee aan de slag. Zie hierboven ons eindresultaat.
In ding 8 heb ik best veel tijd gestoken, maar ik vond dit dan ook best een leuk 'ding'.

Experimenteren met Flickr


My creation
Originally uploaded by christadebelie
Na veel zoeken, experimenteren en bellen is dit het resultaat geworden van het bewerken van een foto met Flickr.

vrijdag 16 januari 2009

Ding 7

Na bij ding 6 een kennismaking te hebben gehad met Flickr ben ik bij ding 7 Flickr verder gaan ontdekken. Ik stond versteld van de vele mogelijkheden die het programma bied, maar van sommige opties snapte ik het nut niet echt, zoals 'Spell with Flickr'. De Findr vond ik dan weer wel erg leuk, omdat je met het invullen van 1 woord heel veel mooie plaatjes kunt vinden.
Ook Flickr zelf vind ik een mooi programma, het bezig zijn met je eigen foto's en leren wat je daar allemaal mee kan vind ik wel erg leuk. Ik heb ook naar bekenden gezocht bij Flickr om ook hun foto's te bekijken maar kon zo snel niemand vinden.
Flickr is me wel beter afgegaan dan RSS, ook omdat ik het veel interessanter vond om er mee bezig te zijn denk ik.
Groetjes en tot snel weer!

Ding 6

Christoph aan het schaatsen met Sanne op de slee.
Veel plezier op het ijs met familie.

Prachtig winter landschap.

Zaterdag 3 januari heb ik de schaatsen van zolder gehaald.
Ik stond op het punt te vertrekken toen Christoph (de oudste zoon van een van mijn zussen) nog even nieuwjaar kwam wensen. 'Ha, tante Christa ga je schaatsen ik ga wel mee!' zei hij enthousiast toen hij me met mijn schaatsen zag. Een kwartier later stonden we op het ijs bij de grote kreek. Ook mijn zus Marina met haar dochter Romy en vriend Tom waren al volop aan het schaatsen. Later kwamen er nog wat bekenden en familie bij en werd het een gezellige boel.

Ding 5

Vanochtend ben ik met ding 5 aan de slag gegaan. Punt 1 en 2 was het zelf vinden van RSS-symbolen, dat is me wel gelukt op enkele sites van bibliotheken. Die heb ik dan dus ook aan mijn Netvibes toegevoegd. Daarna is het me gelukt om alles onder verschillende tabbladen te sorteren. Resultaat: mijn Netvibes ziet er nu best overzichtelijk uit!
Tot nu toe ging ding 5 me dus best goed af.
Bij opdracht 3 werden mijn ervaringen met de zoekmachines gevraagd. Google Blogsearch vond ik best handig. Ik heb wat zitten proberen met termen als 'vakantie' en 'herfst', en dat ging best goed. Veel verschil met de gewone zoekmachine van google was er niet, behalve dat er nu alleen blogs werden gevonden. Ook heb ik de instelling 'Resultaten sorteren op datum' bekeken.
De zoekmachine van Bloglines vond ik een stuk minder duidelijk, omdat deze helemaal in het Engels was. Ik heb toen gekeken of er van Bloglines ook een Nederlandse variant was, maar dat was allemaal erg onduidelijk. Mijn voorkeur gaat dus zeker uit naar Google Blogsearch.
Op naar ding 6!

donderdag 15 januari 2009

Ding 4,
zaterdagavond 10 januari verder gegaan met ding 4.
Punt 1 t/m 3 ging goed alleen snapte we toch niet goed wat nou precies het nut is van RSS, dus maar een mailtje gestuurd naar mijn coach Marleen.
Marleen heeft een duidelijk mailtje terug gestuurd met voorbeelden erbij dus werd alles een stuk duidelijker. Dat mailtje heb ik maandag gelezen maar omdat mijn hulp(één van mijn dochters) toen reeds naar Breda vertrokken was en ik nog niet zo goed durf te experimenteren maar gewacht tot vanavond en zijn we weer samen verder gegaan. Intussen kan ik wel de blogs van collega's bij houden in de hoop ook daar wat van te leren.
Punt 4 (van ding 4 nog steeds) was ook niet helemaal duidelijk dus maar even Tilly gebeld en we waren weer helemaal op gang.
We hebben daarna mijn Netvibes ook vormgegeven en nu ga ik proberen dagelijks nieuwe dingen te bekijken en het allemaal een beetje bij te houden.
Dat was dus weer een beetje zweten, maar nu dan maar vol goede moed naar de volgende dingen.
Groetjes, Christa

zaterdag 10 januari 2009

Mijn eerste week zwoegen

Hallo allemaal, hier ben ik weer eens.
Naar mijn gevoel heb ik ding 1, 2 ,3 afgerond uitgezonderd
een foto van mijzelf.(volgt misschien nog).
Ik heb het tot nu toe voor elkaar gekregen met behulp van
de jeugd maar hoe het verder moet is voor mij allemaal nog een beetje latijn? Ik zou het daarom ook beter hebben gevonden als dit alles meer onder begeleiding was, bijvoorbeeld in de vorm van groepslessen.
Ook vind ik er zelf wel veel tijd in gaan zitten
en ik ga zeker met die toegezegde 4 uur in de week niet toekomen, ook gaat het mij nog verschillende paracetamollen kosten voor mijn hoofdpijn van dit alles, maar ja we zien wel verder.
Tot ziens allemaal.
Groeten Christa

donderdag 8 januari 2009

bibliotheek

Vandaag 8 januari 2009 mijn eerste les gehad
samen met een collega.
Nu gaan we stap voor stap verder en hoop ik 14 april
23 dingen te kunnen afronden.
Wekelijks ga ik er aan werken en de komende maanden
zal ik weer heel wat wijzer worden, hoop ik.